Asset Publisher Asset Publisher

Nasze lasy

Drzewostany Nadleśnictwa Leżajsk tworzą głównie: sosna (73,4%), buk (7,7%), dąb (5,1%), jodła (5,0%), olsza (4,1%), brzoza (1,4%)% grab (1,4%), modrzew (1,2%). Udział powierzchniowy poniżej 1% mają gatunki: Św, So.c, Dbcz, Dg, Jw, Js, Wz, Ak, Orzc, Jb, Tp, Os, Lp, Olsz, Wiś, Wb, Czm, Czrp i Żyw.

Udział łączny pozostałych gatunków nie przekracza 0,7% powierzchni leśnej.

 

 

Typy siedliskowe lasu

Siedliska borowe zajmują 49,1% (7899,21 ha), a siedliska lasowe - 50,9% (8185,68 ha). Siedliska świeże zajmują 80,7% (12978,12 ha), siedliska wilgotne -18,8% (3016,57 ha), suche 0,4% (69,15 ha), zaś siedliska bagienne - 0,1% (21,05 ha).


Powierzchniowy udział siedliskowych typów lasu w Nadleśnictwie Leżajsk obrazuje poniższy diagram.

 

 


Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Zajęcia edukacyjne i sadzenie lasu z pracownikami Grupy Żywiec Browar w Leżajsku

Zajęcia edukacyjne i sadzenie lasu z pracownikami Grupy Żywiec Browar w Leżajsku

W dniu 22.10.2021r. w Nadleśnictwie Leżajsk przeprowadzona została akcja sadzenia lasu. Akcję przy współpracy z Nadleśnictwem przeprowadziła Grupa Żywiec Browar w Leżajsku.

Nadleśnictwo Leżajsk od lat współpracuje z Grupą Żywiec Browar w Leżajsku w ramach szeroko rozumianych działań prośrodowiskowych polegających m.in. na sadzeniu lasu, sprzątaniu lasu oraz działaniach z zakresu edukacji leśnej.

Pracownicy Grupy Żywiec Browar w Leżajsku na czele z Panem Dyrektorem - Krzysztofem Żyrek aktywnie uczestniczyli w sadzeniu lasu w Leśnictwie Brzóza. Posadzono modrzewia z zakrytym systemem korzeniowym. Drzewa wydatnie przyczyniają się do pochłaniania CO2 oraz spowolnienia postępujących zmian klimatycznych.

Po zakończonym sadzeniu pracownicy pojechali na zajęcia edukacyjne w Ośrodku Hodowli Głuszca w Brzózie Królewskiej. Tam dowiedzieli się jak hoduje się tego pięknego i rzadkiego kuraka leśnego. Pan Tomasz Steliga opisał biologię gatunku i historię ośrodka oraz opowiedział o działaniach zmierzających do odbudowy populacji głuszca w naszych lasach.