Asset Publisher Asset Publisher

Organizacja

       Nadleśnictwo Leżajsk funkcjonuje na podstawie:

- Ustawy o lasach z dnia 28.09.1991r. (Dz.U. Nr 12, poz. 59 z późniejszymi zmianami),

- aktów wykonawczych do tej ustawy a w szczególności: Statut Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe stanowiącego załącznik do Zarządzenia Nr 50 MOSZNiL z dnia 18.05.1994r.

- Rozporządzenia Rady Ministrrów z dnia 6.12.1994r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia gospodarki finansowej w PGL LP (Dz.U. Nr 134, poz. 692 z późniejszymi zmianami).

   Nadleśnictwo jest samodzielna jednostka organizacyjną PGL LP nie posiadającą osobowości prawnej, reprezentującą Skarb Państwa w zakresie zarządzanego mienia. Podstawowymi obowiązkami Nadleśnictwa są:

- realizacja zadań gospodarczych w oparciu o plan urządzania lasu,

- gospodarka gruntami i innymi nieruchomościami,

- realizacja polityki gospodarczej Lasów Państwowych z uwzględnieniem funkcji ochronnych, środowiskowych, społecznych i gospodarczych.

 


Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Lęgi w Ośrodku Hodowli Głuszca

Lęgi w Ośrodku Hodowli Głuszca

W tym roku odchowaliśmy 67 młodych głuszców. W niedługim czasie głuszce z naszego ośrodka wzmocnią naturalne ostoje tego pięknego ptaka w polskich lasach.

U głuszców wysiadywaniem i opieką nad pisklętami zajmują się wyłącznie kury. Głuszyce budują gniazda na ziemi w osłoniętych miejscach trawami i gałęziami. Kury znoszą jajka do wypełnienia gniazda 8-12 jaj. Inkubacja trwa 26-28 dni. Średnia waga jajek wynosi około 51g. Głuszec jest typowym zagniazdownikiem, po wykluciu piskląt kura opuszcza gniazdo i już do niego nie wraca. Waga piskląt po wykluciu wynosi 35-46g. Po tygodniu pisklęta umieją już podlatywać, a ośmiotygodniowe ptaki osiągają rozmiary dorosłej kury.

Młode głuszce mają wilczy apetyt i bardzo szybko rosną. Chętnie zjadają małe owady, pajęczaki, a także igliwie modrzewia i świerka, liście buka, wierzby i maliny, owoce borówki czarnej. W OHG młode ptaki karmione są 2 razy dziennie sałatką, która składa się z drobno posiekanej pokrzywy, krwawnika marchewki i twarogu.